CURRENT AFFAIRS JULY 2013

NTERNATIONAL
1) Name the two countries that offered asylum to US intelligence leaker Edward Snowden, on 6 July 2013, who is waiting at a Moscow airport for some nation to offer him sanctuary?
Ans:- Venezuela and Nicaragua
2) The European Union (EU) launched the first formal trade dispute with Russia at the ———– ?
Ans:- World Trade Organisation (WTO)
3) Which party scored victory in the General Elections held in Bhutan for Nation Assembly, country’s parliament?
Ans:- People’s Democratic Party – PDP
4) Which country has legalized gay marriage on 17th July 2013?
Ans:- Britain
5) Which country moved to put more than 25,000 state workers on notice for dismissal by the end of the year ?
Ans:- Greece

Continue reading

CURRENT AFFAIRS JUNE 2013

INTERNATIONAL
1) According to EU new Nuclear Safety rules ,for how many years European countries to submit to an international review of their nuclear power systems to fix any discovered shortcomings ?
Ans:- Six
2) What is the name of the whistleblower who exposed the US Government’s internet spy program and who is being wanted by the CIA presently?
Ans:- Edward Snowden
3) Which country recently became the first European and NATO member country to make military services obligatory for males as well as the females?
Ans:- Norway
4) Which country Lower House Parliament on 11 June 2013 approved the anti-gay bill that bans providing children any information about homosexuality in the country ?
Ans:- Russia

Continue reading

CURRENT AFFAIRS MAY 2013

INTERNATIONAL
1) Which organization representatives agreed to widen and strengthen regional cooperation to promote the integral development of those territories on 4 May 2013?
Ans:- ACTO(Amazon Cooperation Treaty Organization)
2) Who elected as a Prime Minister of Pakistan on 14 May 2013?
Ans:- Nawaz Sharif
INDIA & WORLD
1) With how many votes UN General Assembly Approved Syria Resolution?
Ans:-107
2) Which country PM talk with the Indian PM on a civil nuclear deal on 29 May 2013?
Ans:-Japan

Continue reading

CURRENT AFFAIRS APRIL 2013

INTERNATIONAL
1. Who winner of the Venezuelan Presidential elections?
Ans:- Nicolas Maduro
2. When the US House of Representatives has passed the controversial Cyber Intelligence Sharing and Protect Act (CISPA)?
Ans:-18 April 2013
3. Who is the present Italy’s President?
Ans:-Giorgio Napolitano
4. Who is the present President of Paraguay’s?
Ans:-Horacio Cartes
5. Which country is the first country in Europe to outlaw discrimination on caste?
Ans:-Britain
6. Which of the two counries have singned for 51 joint projects worth two billion US dollars?
Ans:- Cuba and Venezuela
7. Who got the life ban from any elections in Pakistan by Peshawar high court?
Ans:- Musharraf

Continue reading

CURRENT AFFAIRS MARCH 2013

NTERNATIONAL
1. Which two countries was reached an agreement on Prison Transfer on 23 March 2013?
Ans: US and Afghanistan
2.Which countries finance ministers had approved a new bailout plan for Cyprus,putting an end to uncertainties over the fate of the Mediterranean island country in the euro area ?
Ans: Eurozone
3. Which country and South Africa signed a number of agreements, focusing on trade, tourism, education and social cooperation on 27 March 2013 ?
Ans: China
4. On March 2013 South Korean and US troops launched a joint military exercise as ———
Ans: North Korea
5. In the month of March 2013 which country was declared an environmental state of emergency in Amazon jungle region ?
Ans: Peru
INDIA & WORLD
1.Which country have signed agreement with India to support R&D Projects on 13 March 2013?
Ans: Britain
2. Which country has signed seven agreements with India on 19 march 2013 ?
Ans: Egypt
3. Which agreement was signed by India and 18 countries on 20 March 2013 ?
Ans: Social Security Agreements (SSAs)
4. In the month of March South Australia rolled out 10-year Plan to Enhance Trade with ———
Ans: India
5. Which country and India agreed to finalise the plan of bilateral exchanges between their armed forces and decided that the exchanges would be conducted between the Armies on 22 March 2013?
Ans: China
6. Tamil Nadu Chief Minister J.Jayalalithaa on 26 March 2013 barred players and officials of which country from featuring in IPL matches slated to be held in Tamil Nadu?
Ans: Sri Lanka
NATIONAL
1.Who is the renowned Urdu poet commemorative postage stamp was released by President of India, Pranab Mukherjee on 8 March 2013 ?
Ans: SahirLudhianvi
2. Which of the following bill was approved by the Union Cabinet on 19 March 2013 ?
Ans: National Food Security Bill
3. On 21 March 2013 the Supreme Court upheld the death sentence of — in the 1993 Mumbai serial blasts case ?
Ans: Yakub Abdul RazzakMemon
4. Which bill was introduced in the Rajyasabha on 23 March 2013?
Ans: National Waterway Bill
5. Which scheme was launched by Ministry of Labour and Employment on 24 March 2013 ?
Ans: RashtriyaSwasthyaBimaYojana (RSBY)
6. Union government approved a 1500 crore Rupees proposal for production of more than 2000 rockets for the ———
Ans: Pinaka multi- barrel weapons system
7. Actor Sanjay Dutt was sentenced to 5-year prison by the Supreme Court on 21 March 2013 for his involvement in the 1993 Mumbai blasts case. What was his crime?
Ans: Illegal possession of arms
STATES
1. Which state Chief Minister has commissioned a biogas plant in the Government Secretariat campus on 23 March 2013 ?
Ans:Kerala
2. Which state government to start recently monthly stipend for old writers and Litterateurs ?
Ans: West Bengal
3. Which state has became the first state to introduce e-GPF or electronic GPF in the month of March 2013 ?
Ans: Arunachal Pradesh
4. In the month of March 2013 the Union Ministry for Commerce, Industries and Textiles accepted Karnataka’s proposal to extend Chennai-Bangalore industrial corridor upto —
Ans: Chitradurga
5. Recently ,which state government has unveiled the state Governments Aerospace policy , the first such policy statement in the country ?
Ans: Karnataka
6. What is the latest head-count of rhinos in Kaziranga National Park (KNP),Assam as per the census conducted in the park from 24 -26 March 2013?
Ans: 2,290
7. Aishwarya oil field is located in which state of India, from where Cairn India commenced commercial oil production and sales on 23 March 2013?
Ans: Rajasthan
CONFERENCES
1. The 24th Arab League Summit was held from 21 to 26 March 2013 at —
Ans: Doha (Qatar)
2. What was the name of a summit organized by Google in New Delhi on 21 March 2013?
Ans: Google Big Tent Activate Summit 2013
Continue reading

CURRENT AFFAIRS FEB 2013

INTERNATIONAL
1. Which 3 countries leaders set out 6 months goal for peace, urge Taliban to dialogue on 4 February 2013 ?
Ans: Britain , Afghanistan , Pakistan.
2. What is the new name for Sindh province?
Ans: Sind
3. On February 2013 The International Monetary Fund (IMF) has approved a financial aid of $ 278.8 million to —?
Ans: Bangladesh
4. On February 2013 Regional African leaders signed UN-brokered accord which aims to bring peace to the troubled eastern region of the –?
Ans: Democratic Republic of Congo
5. Which country prohibited its security forces from taking any air support from the International Forces on 18 February 2013 ?
Ans: Aghanistan
6. Who had been elected as Cyprus new President on 24 February 2013 ?
Ans: NicosAnastasiades

Continue reading

CURRENT AFFAIRS JAN 2013

CURRENT AFFAIRS JAN 2013
INTERNATIONAL
1. On 7 January who is the country Palestinian Authority President has issued a decree renaming the organization the “State of Palestine ?
Ans:- Mahmoud Abbas
2. On 16 January 2013 Which country Cargo Ship MV Amina fled away from the waters of Sri Lanka after suffering detention by its Navy for about two months ?
Ans:- Iran
3. Which country president signed into law the Former Presidents Protection Act of 2012 on January 2013 ?
Ans:- America
4. Which country Bar Council recently Suggested Chemical Castration for Repeated Sex Offenders ?
Ans:- Malaysia

Continue reading

Updated Schedule from Monday 30th Sept, 2013

9 am : Quant Section Test Day 5 (Continued from Tuesday )

11:30 am: Geometry Workshop (“New Module”)
{Please carry your Geometry Text-Book}

11:30 am: DI/AR Assignment White Book Discussion (“New Module” from Tuesday )

2:00 pm: RC Workshop (“New Module” from Tuesday )
{Different from what was conducted last week }

4:00 pm: Number System Workshop (Continued Last Class )
{Algebra Workshop will start from Tuesday in this slot ,Please carry your Algebra Text-Book }

6:00 pm: RC Workshop (“New Module” from Tuesday )
{Different from what was conducted last week }

8 pm: Geometry Workshop (“New Module”)
{Please carry your Geometry Text-Book}

 

Schedule from Monday 23rd Sept, 2013

9 am:Set Theory (Continued Last Class)
{Time ,Speed & Distance “New Module” will start from Wednesday in 9:00 am slot}

9 am : Quant Section Test Day 3 (Continued)

11:30 am: Quant/DI Section Test Day 9 (Continued)

11:30 am: Data Interpretation (Continued)

4:00 pm: Number System Workshop (“New Module” from Tuesday )
{Please carry your Number System Textbook }

8 pm: Quant/DI Section Test Day 10 (Continued)

8 pm: P & C (“New Module” from Tuesday)

Updated schedule starting from Tuesday will be uploaded by Monday evening