Schedule from 28th July 2014

9:30 am: ALGEBRA (Continued) (From Quadratic Equations)

2:30 pm : Geometry (New Module from WEDNESDAY)

2:30 pm: Probability & SET Theory (New Module from WEDNESDAY) {Please carry your P&C Text book and watch Probability Videos}

5 pm: Verbal Logic (Continued){Last Class)
5 pm : Grammar Part 2 (New Module from WEDNESDAY) {Please carry your Grammar text book)

GEOMETRY Book Assignment will be discussed in 7 pm time slot from THURSDAY.

Algebra basics revisted

The questions given below are basics of Algebra, so it is mandatory for  all the students to solve and answers should be submitted in the “comments section”.

Linear Equations

1.     Solve for x and y: 1.2x + y = 88 and x + 1.2y = 88

2.     Solve for x and y: 4x – 6y = 10 and 9y – 6x = 15

3.     If 3x + 5y = 12 and kx – 3y = 12 have no simultaneous solution, find the value of k.

4.     If 3x + 5y = 12 and kx – 3y = n have infinite simultaneous solutions, then find the value of k × n.

5.     If 2x – y + 3z = 15 and 3x + 2y – 6z = 29, find the value of x.

6.     If 4 apples, 6 mangoes and 8 oranges costs Rs. 72 and 6 apples, 9 mangoes and 11 oranges cost Rs. 105, find the cost of 1 orange.

7.     Find the value of x, y and z that satisfy each of the following three equations:
x + y + z = 1; 2x + y – 2z = 1; and 3x + y + 2z = 1.

8.     5x – y + 2z = 10 and 3x – y + z = 5, find the value of x + y + z.

9.     Find the number of natural number solutions to 4x + 5y = 150

10.   Find the number of whole number solutions to 8x + 5y = 160.

Continue reading

Schedule from 2nd June 2014

9 am: Analytical Reasoning (New module)

11:30 am: Ratio & Variation (New Module)

11:30 am: Time & Work (New Module)
{For those who were doing Time Speed Distance module last week}
2 pm: Reading Comprehension (New Module)
{ For those students who have done READING 101 Module}
4:30 pm: Algebra (Continued from INEQUALITIES)
7 pm: Geometry (New Module)

CURRENT AFFAIRS OCTOBER 2013

INTERNATIONAL
Gambia Decided To Withdraw From The Commonwealth
The Gambia is on 2 October decided to withdraw from the Commonwealth, 48 years after joining. Gambian, a West African country joined the Commonwealth of Nations in 1965.The last country to be withdrawn from the Commonwealth group was Zimbabwe in 2003.The Commonwealth of Nations is a voluntary association of 54 countries, many of them former territories of the British Empire. It was established in 1949.

China and EU Signed Bilateral Currency Swap Agreement
China and the European Union signed a 350 billion yuan (45 billion euro) currency swap agreement on 10 October.The agreement signed between the People’s Bank of China and the European Central Bank (ECB), aims to support bilateral trade and protect financial stability.

Continue reading

CURRENT AFFAIRS SEPTEMBER 2013

INTERNATIONAL
1. Tony Abbott , Leader of the Liberal Party elected as the Prime Minister of Australia on 8 October.Liberal Party won the 44th Parliamentary elections. Liberal Party defeated the in-power Labor Party in the general elections held on 7 September 2013 to return back in power as the Liberal-National coalition for the first time in six years.With this win, Tony Abbott the leader of the Liberal-National Coalition will become the Prime Minister of the Country and successor of Kevin Rudd of the Labor Party.The coalition won 88 seats in the 150 seat Parliament. The ruling Labor Party was successful in winning 57 seats.

2. The United States and Russia have on 14 September agreed on a framework for removing chemical weapons from Syria .The break- through was announced after three day talks between the US Secretary of State John Kerry and Russian Foreign Minister Sergei Lavrov in Geneva.The USA and Russia have agreed that Syria’s chemical weapons must be destroyed or removed by mid-2014. USA outlined a six-point framework under which Syria must hand over a full list of its stockpile within a week.

Continue reading

CURRENT AFFAIRS AUGUST 2013

INTERNATIONAL
1) Which country blocked the import of milk powder from New Zealand in the month of August 2013 after it discovered bacteria that can lead to botulism in some of its dairy products ?
Ans:- China
2) On 20 August 2013 the US has imposed sanctions on a Pakistani ————— being used for training bomb makers and suicide attackers for the LeT and Al-Qaeda, the first time such action has been takenagainst a seminary?
Ans:- Madrassa
3) Which country court has disqualified the country’s largest Islamic party from taking part in the nextGeneral election?
Ans:- Bangladesh
4) Who was declared open the new International Container Terminal of the Colombo harbour on 5 August 2013?
Ans:- Sri Lanka’s President, MahindaRajapakse
5) In the month of August which country released the world’s first zinc-enriched rice variety capable of fighting diarrhoea and pneumonia-induced childhood deaths and stunted growth ?
Ans:- Bangladesh

Continue reading

CURRENT AFFAIRS JULY 2013

NTERNATIONAL
1) Name the two countries that offered asylum to US intelligence leaker Edward Snowden, on 6 July 2013, who is waiting at a Moscow airport for some nation to offer him sanctuary?
Ans:- Venezuela and Nicaragua
2) The European Union (EU) launched the first formal trade dispute with Russia at the ———– ?
Ans:- World Trade Organisation (WTO)
3) Which party scored victory in the General Elections held in Bhutan for Nation Assembly, country’s parliament?
Ans:- People’s Democratic Party – PDP
4) Which country has legalized gay marriage on 17th July 2013?
Ans:- Britain
5) Which country moved to put more than 25,000 state workers on notice for dismissal by the end of the year ?
Ans:- Greece

Continue reading

CURRENT AFFAIRS JUNE 2013

INTERNATIONAL
1) According to EU new Nuclear Safety rules ,for how many years European countries to submit to an international review of their nuclear power systems to fix any discovered shortcomings ?
Ans:- Six
2) What is the name of the whistleblower who exposed the US Government’s internet spy program and who is being wanted by the CIA presently?
Ans:- Edward Snowden
3) Which country recently became the first European and NATO member country to make military services obligatory for males as well as the females?
Ans:- Norway
4) Which country Lower House Parliament on 11 June 2013 approved the anti-gay bill that bans providing children any information about homosexuality in the country ?
Ans:- Russia

Continue reading

CURRENT AFFAIRS MAY 2013

INTERNATIONAL
1) Which organization representatives agreed to widen and strengthen regional cooperation to promote the integral development of those territories on 4 May 2013?
Ans:- ACTO(Amazon Cooperation Treaty Organization)
2) Who elected as a Prime Minister of Pakistan on 14 May 2013?
Ans:- Nawaz Sharif
INDIA & WORLD
1) With how many votes UN General Assembly Approved Syria Resolution?
Ans:-107
2) Which country PM talk with the Indian PM on a civil nuclear deal on 29 May 2013?
Ans:-Japan

Continue reading

CURRENT AFFAIRS APRIL 2013

INTERNATIONAL
1. Who winner of the Venezuelan Presidential elections?
Ans:- Nicolas Maduro
2. When the US House of Representatives has passed the controversial Cyber Intelligence Sharing and Protect Act (CISPA)?
Ans:-18 April 2013
3. Who is the present Italy’s President?
Ans:-Giorgio Napolitano
4. Who is the present President of Paraguay’s?
Ans:-Horacio Cartes
5. Which country is the first country in Europe to outlaw discrimination on caste?
Ans:-Britain
6. Which of the two counries have singned for 51 joint projects worth two billion US dollars?
Ans:- Cuba and Venezuela
7. Who got the life ban from any elections in Pakistan by Peshawar high court?
Ans:- Musharraf

Continue reading

CURRENT AFFAIRS MARCH 2013

NTERNATIONAL
1. Which two countries was reached an agreement on Prison Transfer on 23 March 2013?
Ans: US and Afghanistan
2.Which countries finance ministers had approved a new bailout plan for Cyprus,putting an end to uncertainties over the fate of the Mediterranean island country in the euro area ?
Ans: Eurozone
3. Which country and South Africa signed a number of agreements, focusing on trade, tourism, education and social cooperation on 27 March 2013 ?
Ans: China
4. On March 2013 South Korean and US troops launched a joint military exercise as ———
Ans: North Korea
5. In the month of March 2013 which country was declared an environmental state of emergency in Amazon jungle region ?
Ans: Peru
INDIA & WORLD
1.Which country have signed agreement with India to support R&D Projects on 13 March 2013?
Ans: Britain
2. Which country has signed seven agreements with India on 19 march 2013 ?
Ans: Egypt
3. Which agreement was signed by India and 18 countries on 20 March 2013 ?
Ans: Social Security Agreements (SSAs)
4. In the month of March South Australia rolled out 10-year Plan to Enhance Trade with ———
Ans: India
5. Which country and India agreed to finalise the plan of bilateral exchanges between their armed forces and decided that the exchanges would be conducted between the Armies on 22 March 2013?
Ans: China
6. Tamil Nadu Chief Minister J.Jayalalithaa on 26 March 2013 barred players and officials of which country from featuring in IPL matches slated to be held in Tamil Nadu?
Ans: Sri Lanka
NATIONAL
1.Who is the renowned Urdu poet commemorative postage stamp was released by President of India, Pranab Mukherjee on 8 March 2013 ?
Ans: SahirLudhianvi
2. Which of the following bill was approved by the Union Cabinet on 19 March 2013 ?
Ans: National Food Security Bill
3. On 21 March 2013 the Supreme Court upheld the death sentence of — in the 1993 Mumbai serial blasts case ?
Ans: Yakub Abdul RazzakMemon
4. Which bill was introduced in the Rajyasabha on 23 March 2013?
Ans: National Waterway Bill
5. Which scheme was launched by Ministry of Labour and Employment on 24 March 2013 ?
Ans: RashtriyaSwasthyaBimaYojana (RSBY)
6. Union government approved a 1500 crore Rupees proposal for production of more than 2000 rockets for the ———
Ans: Pinaka multi- barrel weapons system
7. Actor Sanjay Dutt was sentenced to 5-year prison by the Supreme Court on 21 March 2013 for his involvement in the 1993 Mumbai blasts case. What was his crime?
Ans: Illegal possession of arms
STATES
1. Which state Chief Minister has commissioned a biogas plant in the Government Secretariat campus on 23 March 2013 ?
Ans:Kerala
2. Which state government to start recently monthly stipend for old writers and Litterateurs ?
Ans: West Bengal
3. Which state has became the first state to introduce e-GPF or electronic GPF in the month of March 2013 ?
Ans: Arunachal Pradesh
4. In the month of March 2013 the Union Ministry for Commerce, Industries and Textiles accepted Karnataka’s proposal to extend Chennai-Bangalore industrial corridor upto —
Ans: Chitradurga
5. Recently ,which state government has unveiled the state Governments Aerospace policy , the first such policy statement in the country ?
Ans: Karnataka
6. What is the latest head-count of rhinos in Kaziranga National Park (KNP),Assam as per the census conducted in the park from 24 -26 March 2013?
Ans: 2,290
7. Aishwarya oil field is located in which state of India, from where Cairn India commenced commercial oil production and sales on 23 March 2013?
Ans: Rajasthan
CONFERENCES
1. The 24th Arab League Summit was held from 21 to 26 March 2013 at —
Ans: Doha (Qatar)
2. What was the name of a summit organized by Google in New Delhi on 21 March 2013?
Ans: Google Big Tent Activate Summit 2013
Continue reading